Nevel Artisan Ales is begonnen bij Mattias en Vincent. Zij ontmoetten elkaar bij de thuisbrouwersclub van de afdeling Natuurkunde van de Radboud Universiteit in Nijmegen. Ze raakten ernstig besmet met het brouwersvirus en na een aantal (min of meer) geslaagde experimenten voelden zijn ze een eigen brouwerij begonnen. In 2014 kochten ze een ​​tweedehands brouwkit e huurde een ruimte van 20m2 in het toen nieuw opgerichte culturele hotspot Honigcomplex. Het ging goed, mensen hielden van hun bier en ze hadden altijd meer vraag dan aanbod. Ze specialiseerde in gemengde gisting met vatlagering, omdat ze vonden dat het zoveel meer te bieden had dan ‘schoon’ bier. Het was altijd belangrijk voor hen om een ​​sterke band te hebben met de natuurlijke hulpbronnen die ons omringen, en om dit weerspiegeld te krijgen in het bier.

In 2016 besloten ze investeerders aan te trekken, de apparatuur uit te breiden en naar een veel grotere ruimte (600m2) in het Honigcomplex te verhuizen.

Dit is waar we nu zijn. 1.500 liter per dag brouwen en al plannen maken voor de toekomst. Over een paar jaar willen ze hun faciliteiten verplaatsen naar een meer agrarische omgeving, waardoor ze onze eigen ingrediënten kunnen verbouwen en hergebruiken. Uiteraard is er ook een brewpub in de plannen.

Alm - Saison met kruiden

Alm - Saison met kruiden

Deze tweede batch is op smaak gebracht met gedroogde bijvoet, die kruidige, grassige en citrusachtige tonen geeft. Het is gefermenteerd met onze wilde huiscultuur Grape King, waardoor fruitige tonen en een klassiek Belgisch saison karakter ontstaan ​​dat goed past bij zijn volle moutigheid. Een rijk, droog en licht bitter bier met een zachte complexiteit en een flinke dosis barnyard-funk.

Weide - Dryhopped grisette

Weide - Dryhopped grisette

Deze batch is gedrooghopt met organische Hallertau Blanc, die subtiele aroma’s van vers gemaaid gras, hooi en frisse kruisbessen geeft. Lichte bloemige tonen geven de indruk dat verre fruitbomen in bloei staan. Het werd gefermenteerd met Mud King. Weide is een verfrissend, licht, droog, licht complex en bitter tafelbier met een relatief lage alcohol percentage, waardoor dit het hele jaar door een zeer toegankelijk en plezierig bier is.

Gloed - Wild ale met kersen

Gloed - Wild ale met kersen

Gloed is een verwijzing naar de intens rode kleur van deze wilde ale. Gloed begon als een saison, waaraan verschillende soorten biologische kersen zijn toevoegt die in een boomgaard net buiten Nijmegen zijn geplukt door de brouwers van Nevel. Het bier werd 3 maanden op de kersen gerijpt, waarna het werd overgebracht naar een vat met rode wijn, waar het nog eens 2 maanden werd bewaard. Het is een mooi uitgebalanceerd, delicaat zuur en fruitig bier, met een zachte hoppige bitterheid van het onderliggende saison. De kersenstenen geven aardachtige aroma’s van kaneel, amandel en noten.

Dauw - Saison met bloemen

Dauw - Saison met bloemen

Dit bier begon als een mix van twee identieke saisons die we begin mei 2017 hebben gebrouwen. Aan deze blend hebben is verse vlierbloesem toegevoegd die is geplukt bij de rivier de Waal in Lent. Na een dag macereren, is het gezeefd en het bier overgebracht naar een eiken vat. Hier heeft het bijna 6 maanden mogen rusten, waardoor de wilde gisten van de bloemen extra complexiteit konden toevoegen. Dit bier is funky en scherp, met een zachte bitterheid en verbazingwekkend volledige body. Kruidige tonen van peper en korianderzaad worden aangevuld met aanhoudende hints van vlierbloesem en veel grapefruit in de afdronk.

Weder / Wild Ale met gruit

Weder / Wild Ale met gruit

Weder is een ongefilterd wildbier dat werd gebrouwen met lokaal geplukt duizendblad, bijvoet en wilde gagel in plaats van hop. Bijvoet dient als het belangrijkste bitteringrediënt, terwijl duizendblad en gagel het brouwsel doordringen met warme kruidige aroma’s die doen denken aan eucalyptus en honing. Weder wordt gefermenteerd met kveik, een traditionele Noorse boerengist die een volledige body en fruitige tonen van ananas en citrus creëert. Complexe, scherpe smaken gecombineerd met medicinale, kruidige tonen zorgen voor een verrassend en uitdagend bier!

Erve is een verfrissend, droog en rustiek tafelbier met een subtiel palet van nobele Belgische Golding-hopbellen die delicate groene tonen en een zachte bitterheid geven. Dit bier werd langer gerijpt dan Alm en Weide, waardoor de Brettanomyces en onze eigen wilde huiscultuur een fascinerend landelijk karakter konden ontwikkelen met veel fruitige tonen die ons doen denken aan peer, papaja en ananas. Erve is het ideale bier om te drinken met een eerlijke stevige maaltijd of belegen boerenkaas.

Saison met Japanse Kweepeer

Saison met Japanse Kweepeer

Minne is een volle, pittige saison met Japanse bloeiende kweepeer van het voedselbos Ketelbroek bij Nijmegen. Het klassieke saisonkarakter van onze wilde huisculturen wordt onderstreept door een lichte moutigheid en rijke tonen van zwarte peper. De smaak van kweepeer is aanwezig in frisse tonen van citrus en appel, terwijl de afdronk een fruitige bitterheid biedt die tannines uit de zaden herbergt.

Aard - Barrel-aged golden sour with kvass (bread, beets, absinthe wormwood)

Aard - Barrel-aged golden sour with kvass (bread, beets, absinthe wormwood)

Als je van ongewone bieren houdt, vind je goed gezelschap in een glas Aard. Deze kruidenmix van vatgelagerde golden sour met zelfgemaakte kwas (gefermenteerde Slavische brooddrank) is zowel aards als mysterieus, met diepe tonen van rode bieten en sappig rood fruit. We hebben het kwas gekruid met absint alsem van De Ommuurde Tuin in Renkum, die terug komt in de licht bittere ondertoon van dit bier. Aard is droog, verfrissend, fruitig en wijnachtig… een uniek samenspel van prachtige ingrediënten. Volleerd, mild scherp en zeer drinkbaar voor een bier dat is samengesteld uit zoveel verschillende elementen!

Gulzig - New England wild ale

Gulzig - New England wild ale

Omdat de cloudy New England IPA’s nu een echte hype zijn, dachten de brouwers van Nevel dat het leuk zou zijn om een ​​wilde versie van deze stijl te maken. Ze wisten niet dat de gistmengeling die ze gebruikten (Funktown en Amalgamation) helemaal uit hun dak zou gaan in de tank en de dubbele dryhop volledig zou verslinden. Wel met verrassende smaken als resultaat. Ze wilden wild en ze kregen wild! Gulzig is een bier dat zeer atypische hop- en Brett-karakteristieken heeft, helemaal niet wat je zou verwachten van een dubbel-dryhopped wild-bier, maar we konden niet meer tevreden zijn met hoe het resultaat. Het is anders dan de exotische, tropische tonen die gewoonlijk worden geassocieerd met Brett-bieren en werd iets geheel Europees, misschien durven we het zelfs Nederlands te noemen. Gulzig is een mild scherp en bitter, bleek bier met veel fruitige tonen en een flinke hoeveelheid  barnyard funk. Sappige mandarijn, een vleugje leer en subtiele tonen van bramen in de afdronk maken van dit Bretty-bier een verrassend warme en vertrouwde ervaring die de gulzigheid in je naar boven haalt.

Rust - Barrel-aged Saison

Rust - Barrel-aged Saison

Rust is een funky, lichtzure saison met een sterk, fruitig karakter van de Brettanomyces-gist. Zoete aroma’s van sappige perzik, abrikoos en witte druiven zijn elegant in balans met een vleugje vanille en vlierbloesem. Tarwe en haver creëren een volledig lichaam met een romig mondgevoel, terwijl aanhoudende dryhop-tonen en houttannines aardse, bittere smaken geven in de afdronk. Rust werd 6 maanden op eiken vaten gerijpt.

Borderless - Wild ale met Tepache (pineapple, habañero pepper, ginger)

Borderless - Wild ale met Tepache (pineapple, habañero pepper, ginger)

Exotische ingrediënten zijn normaal niet te vinden in de bieren van Nevel, maar voor deze samenwerking met White Stork uit Bulgarije laten ze hun grenzen varen. De basis van dit bier is een mix van een gouden zuur met ruwe Bulgaarse oerkorrel (limet) en een snelle ketelzuur met zuurdesemculturen van restaurant De Nieuwe Winkel. Aan deze blend hebben ze zelfgemaakte tepache (een gefermenteerde drank) toegevoegd met biologische ananas, gember en habañero pepers van Chilli Hills Farm in de buurt van Sofia, de geboorteplaats van de White Stork. Dit bier balanceert fris, sappig fruit met subtiele hopbitters en een licht kruidige afdronk. De wilde gisten geven dit bier een opwindende funky toets. Uitdagend en dorstlessend!

Waan - Blend van Barrel-aged golden sours

Waan - Blend van Barrel-aged golden sours

Waan is Nevel’s eerste collaboration met brouwerij Frontaal, een wijn-achtige blend die zorgvuldig werd samengesteld uit jonge en oude vat-gerijpt bier. De wilde gisten in deze blend hebben fruitige aroma’s gecreëerd van witte druiven, rijpe mango en passievruchten, en ze geven zoete tonen aan dit lichtzure bier. Waan heeft een milde mineraliteit die doet denken aan witte wijn, gepaard met hints van boerenerf en een moutige afdronk. Geniet van dit bier op een gepast  tempo, om te ontsnappen aan de waan van de dag!
Loof - arrel-aged Pale Ale met Brettanomyces

Loof - arrel-aged Pale Ale met Brettanomyces

Dit type pale ale is een traditionele Engelse bierstijl die minder hop-forward is, maar een eerbetoon is aan het gist- en vat- karakter. Het heeft meer uitgesproken smaken dan een jonge pale ale. Deze tweede batch werd 5 maanden op eiken gerijpt, waardoor een zachte, ronde bitterheid op warme, moutige tonen werd gecreëerd. Sappige sinaasappelen en zoete marmelade in de neus, met een tropische hint van rijpe mango en papaja van de Brettanomyces.

Vlijt - Extra bitter Saison

Vlijt - Extra bitter Saison

Er gaat niets boven een verfrissend bier na een lange, zware werkdag. En wat is een betere manier om je dorst te lessen dan met de extra bittere saison Vlijt van Nevel? Klassieke aroma’s van Belgisch blond bier worden gecombineerd met elegante hoppige tonen en hints van paardenbloem, kamille en delicate citrus. Het is een opmerkelijk droog en bitter bier met een lichte moutigheid, levendig, bruisend en met een lange afdronk.

Noest - Vatted Porter met Brettanomyces

Noest - Vatted Porter met Brettanomyces

Noest is een donker, mild zuur bier met delicate tonen van geroosterd brood, cacao en rood fruit. Het werd gefermenteerd met een traditionele Engelse gist en gerijpt met Brettanomyces, wat dit bier zijn opwindende wijnkarakter geeft. Noest smaakt als een liefdesrelatie tussen een porter en een Vlaams rood, wat niet zo vreemd is als je bedenkt dat Vlaams rood eigenlijk is afgeleid van vroege porters. Waar moderne porters meestal vrij zoet en vol zijn, is Noest subtiel en droog en dat is precies hoe we het willen hebben: een biertje dat je verfrist en je dorst lest wanneer je thuiskomt van je werk, of het nu zomer of winter is! Noest werd 6 maanden lang gerijpt in een roestvrijstalen fermentor.

Meander - Barrel-aged Golden Sour met rabarber en zwarte bes blad

Meander - Barrel-aged Golden Sour met rabarber en zwarte bes blad

Meander is een vatgelagerde Golden Sour met een zachte, hartige rabarber bite die uitzonderlijk goed combineert met de roodfruitige aroma’s van zwarte bessenblad. Een opwindend, wijnachtig, bijna ‘pfefferlich’ bier met tonen van groene peper, paprika en vlierbloesem. Het drinken van Meander is als het nemen van een zomeravondwandeling in een moestuin en wordt begroet door de vele verschillende geuren van fruit, groenten en bloemen die daar groeien. Terwijl we rondlopen, stromen al deze geuren in elkaar over als een rivier die door het platteland meandert. Meander is een heerlijke traktatie voor de zintuigen en een van de meest spectaculaire drinkervaringen die Nevel tot nu toe heeft aangeboden.

Purper - Barrel-aged boekweit Grisette met lavendel en appelbes

Purper - Barrel-aged boekweit Grisette met lavendel en appelbes

Op dit bier staat ‘gezellig’ met hoofdletters geschreven. Purper kan het beste worden omschreven als een kinderbezoek aan je liefste oma. Weet je nog hoe ze  pannenkoeken met kaneel en stroop voor je bakte, terwijl haar zelfgemaakte appeltaart koelde in de vensterbank? Er was een oud Perzisch tapijt in de gang, kleine potpourrizakken in haar linnenkast en er groeide geurige rozen en lavendel in haar tuin. Al deze huiselijke geuren en smaken zijn te vinden in Purper. Het is een droge, mildbittere grisette met een lichte moutigeheid, intense en nostalgische geuren en een lange afdronk. De lavendel wordt door dit bier geregen op een warme, subtiele manier; een bloemige aanwezigheid zonder opsmuk. Een van de meest opmerkelijke bieren.

Bries - Barrel-aged Golden Sour met duindoorn

Bries - Barrel-aged Golden Sour met duindoorn

Bries is een verfrissende mix van Golden zours die 6 maanden op eiken vaten zijn gerijpt. Weelderige fruitzuren worden getemperd door warme, ronde tonen van sinaasappels en een elegante frisse afdronk. De romige, zijdeachtige bubbels en lichte houtachtige toetsen doen het bijna aanvoelen als een champagne. De duindoornbessen werden toegevoegd met hun takken, waardoor extra diepe smaken werden gecreëerd met milde tannines. Bries is het perfecte bier voor die momenten wanneer je op zoek bent naar een beetje verfrissing, of een koel briesje nodig hebt om je op te vrolijken!